Zakupy spożywcze są nieodłączonym elementem życia każdego człowieka. Każdy musi je robić i każdy przy tym musi je robić w miarę regularnie, by po prostu mieć co jeść i zaspokajać swoją najważniejszą i naturalną potrzebę. Czasami trudno jednak zrobić te naprawdę zdrowe zakupy, zwłaszcza gdy sam sklep zachęca do sięgnięcia po batoniki na promocji czy nowy smak ciasta. Oto więc kilka praktycznych porad, z których każdy może skorzystać, będąc już w sklepie.
W zdrowym koszyku na pewno powinno się pojawić mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Warto je jednak kupować zgodnie z aktualną porą roku. Produkty sezonowe są najzdrowsze, bo mają najwięcej dobrych składników odżywczych. Nie ma natomiast większego znaczenia to, gdzie się je kupi. Oczywiście najlepiej byłoby sięgać po nie na targowiskach, giełdach lub w innych sprawdzonych miejscach z ekologiczną i naturalną żywnością, ale jeżeli nie ma się do nich dostępu, równie dobrze można je kupić w dyskoncie czy hipermarkecie. Nawet w tych popularnych punktach sprzedażowych dostępne są od jakiegoś czasu produkty ekologiczne. Do ich upraw nie stosuje się żadnych szkodliwych związków. Warto jednak sprawdzić, czy posiadają one odpowiednie certyfikaty – muszą się one pojawić na opakowaniu produktu.
Nie zawsze natomiast droższe znaczy lepsze. Zdrowa żywność nie musi kosztować majątku. O ile ta zasada zazwyczaj ma rację bytu w przypadku owoców i warzyw, tak inne produkty różnią się od siebie cenami z powodu nakładanej na nie marży. Na nią największy wpływ ma sam producent. Znane marki zwykle mogą sobie pozwolić na sprzedaż produktów po zawyżonych cenach, bo wiedzą, że klienci i tak będą je kupować. Ludzie lubią wybierać rzeczy, które są im już dobrze znane lub które jakoś kojarzą – np. z telewizyjnych reklam. Opakowanie brązowego ryżu dyskontowej marki może kosztować jakieś dwa złote, podczas gdy dokładnie tak samo wyglądający ryż uzyska znacznie wyższą cenę, jeżeli zostanie wyprodukowany przez znaną na całym świecie firmę. A zdrowe zakupy nie muszą być drogie. O tym też na pewno warto pamiętać.
Zgadza się, w pierwszej kolejności trzeba się udać do sekcji z owocami i warzywami, mogą też być mrożone.