Nieliczne artykuły spożywcze sprzedawane na polskim rynku mogą pochwalić się uzyskaniem specjalnych certyfikatów, które pozwalają je określać mianem żywności ekologicznej. Żywność ekologiczna wciąż jest w naszym kraju rzadkością. Nie ma jej zbyt wiele na półkach i też dalej trudno ją znaleźć, zwłaszcza jeśli robi się zakupy w najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej ograniczonych pod względem asortymentu supermarketach. Ekologiczne wyroby znacznie trudniej się uprawia i wytwarza. Jest to jeden z tych powodów, przez który producenci nie chcą się nimi zajmować.
Ogólnie rzecz ujmując ekologiczna żywność jest przede wszystkim żywnością wysokojakościową. Z czego jednak wynika ta jej wysoka jakość? Co ma na nią największy wpływ? Z całą pewnością odpowiedzialność za jej jakość biorą specjalistyczne metody, które wykorzystuje się w jej uprawie. W gospodarstwach ekologicznych nie ma miejsca na stosowanie sztucznych i chemicznych środków. Unika się syntetycznych chemikaliów przeznaczonych do ochraniania roślin, a w szczególności pestycydów, które mogą niestety przenikać do żywności, a później do ludzkich organizmów, gdzie zwykle sieją spustoszenie. Jedzenie ekologiczne to jedzenie zdrowe i bezpieczne dla każdego. Cechuje je wysoka zawartość różnorodnych składników odżywczych. Ekologiczne owoce czy warzywa zawierają dużo więcej witamin i minerałów od tych, które uprawia się przy wykorzystaniu sztucznych środków do ochrony roślin. To gwarancja zdrowia i wysokiej jakości. Każdy, kto kupuje żywność ekologiczną, może być pewien, że będzie ona dla niego czymś dobrym i wartościowym.
Warto jednak wspomnieć również o kwestiach związanych ze smakiem. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję spróbować takiego świeżego i naturalnego pomidora prosto z ogródka, na pewno doskonale pamięta jego smak i wie, że znacząco różnił się on od smaku pomidorów sprzedawanych w hipermarketach. Ekologiczne warzywa, owoce i inne produkty są po prostu pyszne. Ekologiczne jedzenie smakuje dużo lepiej i jest to kolejny ważny powód, dla którego warto je kupować.